Projekt spiżarni – porządek w przetworach

Ciekawy projekt spiżarni? Przy odrobinie pomysłu i dobrym planie, to możliwe! Nawet w małej kuchni jesteśmy w stanie wygospodarować miejsce na domową spiżarnię. Dzięki niej uporządkujemy wszystkie przetwory, ale i garnki czy koszyki, w których przechowujemy przyprawy. Pamiętać musimy jedynie o kilku aspektach, a nasza spiżarnia będzie praktyczną, wygodną w użytkowaniu i piękną!

Projekt spiżarni w małej kuchni

Zacznijmy od kuchni, które nie grzeszą metrażem. Najczęściej nie będziemy w stanie pozwolić sobie na wygospodarowanie oddzielnych regałów. Spiżarkę urządzimy jednak w już dostępnych szafkach czy szufladach. Równie dobrze wykorzystamy trudno dostępne miejsca, niewymiarowe, w których zastosowanie standardowych szafek nie ma racji bytu. Na co postawić?

Projekt spiżarni może obejmować systemy cargo. To kosze, które montowane są w szafkach i podczas ich wysuwania, mamy dostęp do każdego produktu. Poza standardowymi propozycjami, jesteśmy w stanie wykonać je na zmówienie. W takim wypadku nawet 15-30 cm przestrzeń między zmywarką a standardową szafką kuchenną, zostanie w doskonały sposób zagospodarowana.

Oddzielnie pomieszczenie – propozycja idealna

Największe pole do popisu stwarza nam oddzielne pomieszczenie. Można w nim ustawić regały, szafki, a nawet pokusić się o zakup dodatkowej lodówki z zamrażalnikiem, jeśli lubimy mrożonki.

Projekt spiżarni w oddzielnym pomieszczeniu powinien uwzględniać jej metraż. Ważnym będzie zachowanie odpowiednich warunków dla przechowywania produktów spożywczych. Powinno tu być około 15°C. Ściany, podłogi czy meble, dobrze by były wykonane z materiałów łatwych do utrzymania w czystości.

Na naszych półkach będziemy układać najczęściej słoiki, puszki i tym podobne. Pod tym względem dopasowujemy wysokość, choć dobrze jest zadbać przynajmniej o jedną lub dwie głębsze półki – na garnki i inne naczynia, koszyki i pudełka.

Praktyczne wskazówki

Regały i szafki w spiżarniach najlepiej sprawdzają się, jeśli są wykonane z metalu bądź drewna. Gdy projekt spiżarni przenosimy do codziennie użytkowanej kuchni, wygospodarujmy na niego miejsce, które nie będzie narażone na działanie wysokiej temperatury i promieniowanie słoneczne.

Wybieramy koszyki, pudełka, słoje czy inne produkty do przechowywania, które będą szczelne i wykonane z materiałów, w pełni bezpiecznych podczas kontaktu z produktami żywnościowymi.

Ciekawym pomysłem jest umieszczenie regałów lub półek na przetwory i nie tylko, za przesuwnymi drzwiami. Takie rozwiązanie sprawdza się doskonale w otwartych kuchniach, gdzie widoczne są blaty robocze i wszystkie szafki kuchenne.

Projekt spiżarni to wbrew pozorom sporo możliwości, nawet w małych kuchniach. Zastanówmy się nad funkcjonalnymi rozwiązaniami i gadżetami, które pozwolą zachować porządek w przetworach.

Ocena

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge